حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمید شهریاری دبیرکل مجمع تقریب در دیدار با "محمد مؤذنی" رئیس دانشگاه شیراز به ذکر سوابقی از فعالیتهای این مجمع و دبیرکلهای مختلف آن پرداخت و گفت: تمرکز این مجمع از دیرباز بر ارتباطات علمایی بوده است. حدود دو سالی است که در پروژهای، ارتباطات دانشگاهی را در سطح تهران و با هدف شبکهسازی نخبگان کلید زدهایم.
وی ادامه داد: طراحی را بر پایه مفهوم عام کرامت انسانی داشتهایم تا بر این اساس کنفرانسهای چرخشی در جهان اسلام داشته باشیم.اولین موضوعی که در حوزه کرامت انسانی برای همایش اول در نظر گرفته شد، "چالشهای خانواده در جهان معاصر" از جمله مسئله حجاب بود.
دکتر شهریاری افزود: بعد از تفاهمی که با ریاست دانشگاه تهران، دانشگاه ادیان، دانشگاه علامه، دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه مذاهب و ... داشتیم؛ دو کشور عراق و ترکیه را در اولویت قرار دهیم و از هر کدام از این کشورها سه تا پنج دانشگاه را هدفگذاری کردیم تا به این شبکه نخبگانی وصل شوند. در ابتدا هم از دانشگاه مشهد و از اعضای هیئت علمی دانشگاهها شروع کردیم. مشهد جاذبیتهای گستردهای برای اهل سنت دارد.بغداد هم به عنوان محور دوم قرار دادیم و در ترکیه هم تلاش کردیم که قونیه را برای این طرح مد نظر داشته باشیم.
وی تصریح کرد: فاز اول این کنفرانس 21 آبان ماه در مشهد برگزار میشود و از رؤسای دانشگاههای بغداد و ترکیه و ...در این کنفرانس حضور خواهند داشت. دکتر شهریاری خاطرنشان کرد:پروژه ما این است که رؤسای 20 دانشگاه را در جلسهای دورهم جمع کنیم، طرح خود را برای آنها معرفی کنیم و مشکلات موضوعی و میدانی جهان اسلام را مطرح کنیم؛ سایتی در این زمینه به چند زبان راهاندازی شده است که عناوین پروژهها و موضوعات مقالات را قرار دادهایم.
دبیرکل مجمع تقریب خاطرنشان کرد: امکان گرفتن مقاله و ثبت نام اعضای هیئت علمی در این سایت فراهم شده است. در فاز دوم در نظر داریم، پنج دانشگاه معتبر در کشور از از جمله شیراز، تبریز و مشهد در این پروژه شرکت کنند.
دبیرکل مجمع تقریب اظهار کرد:مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی برگزاری سالانه کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی را در دستور کار خود دارد و میهمانان خارجی بسیاری در این کنفرانس شرکت میکنند. این اقدام 38 سال است که دارد اتفاق میافتد و کاری که در طی این سالها صورت گرفت، این بود که به جای کمیت، سطح کیفی میهمانان را بالا بردیم.
دکتر شهریاری تصریح کرد: در جلسات هیئت علمی کنفرانس وحدت اسلامی متوجه شدیم که دانشگاه های ما دارای ظرفیت علمی بسیار بالایی هستند، اما اکثریت آنان متمرکز بر تعلیم و تعلم هستند، در صورتی که نباید این چنین باشد. در واقع از ارتباط حاکمیت با اعضای هیئت علمی دانشگاهها آن گونه که باید بهره برداری نمیشود و از انباشتهای هیئت علمی استفاده بهینهای صورت نمیگیرد.
وی ادامه داد: در جلساتی که با اعضای هیئت علمی داشتیم و بحثهایی که در مورد موضوع وحدت مطرح میشد، شاهد بودیم که آنان بسیار تخصصی در مورد این موضوع صحبت میکنند و انگیزهای برای ما شد تا شبکهای را داخل کشور ایجاد کنیم و پس از آنکه این شبکه منسجم شد، در جهان اسلام حضور یابیم و بسترهای مناسبی را برای آن فراهم کنیم.
دکتر شهریاری خاطر نشان کرد: ضمن اینکه باید فرصتهای مطالعاتی را در دانشگاههای خارج از کشور هم فراهم کنیم و اساتید کشورها یکدیگر را ملاقات کنند و در مورد مسائل و اتفاقات امروز جهان اسلام باهم به بحث بنشینند و آگاه سازی صورت گیرد.
دبیرکل مجمع تقریب تصریح کرد: اگر مسائل روز جهان اسلام روی میز اساتید دانشگاه های بین المللی قرار گیرد و آنان از نظر علمی این مسائل را بررسی کنند و مراودات علمی صورت گیرد، بعدها زمینه مراوده این اساتید به وقوع میپیوندد و در نهایت ماهم آن صحنه دستاوردها را مشاهده میکنیم و پاسخ های مناسبی هم در مقابل دریافت کنیم.
وی با بیان اینکه در واقع باید ظرفیتها در خدمت نیاز های جهان اسلام قرار گیرد، گفت: ما در این طرح مفهومهای عام غیر سیاسی را مطرح کردهایم. به طوری که مشکلات اجتماعی در آن مطرح است؛ اما رنگ و بوی سیاسی ندارد تا همه پا در میدان بگذارند.
دکتر شهریاری تاکید کرد: البته موضوع کرامت انسانی یک مسئله فرامذهبی به حساب میآید و حتی اگر فردی هم دیندار نباشد، قطعا اعتقاد به کرامت انسانی و رعایت حرمتها را دارد و این امر میتواند به افزایش مشارکت نخبگان همه کشورها کمک کند. در واقع باید بدانیم زمانیکه یک مفهوم عامی مطرح میشود، همگان ترغیب به این مشارکت میشوند.
وی ادامه داد: ما در مجمع تقریب بر روی این مسئله به عنوان مجمع تقریب تاکید نکرده ایم، در واقع ما همانند یک پلتفرم و سکویی هستیم تا دانشگاهیان در این مسیر گام بر دارند و به هدف مورد نظر دست یابند. در واقع ما فراهم آورنده زمینه های بازیگری هستیم، یعنی دانشگاهیان تا هر اندازه که ظرفیت دارند از آن استفاده کنند و ما هم تدارکات کلی را میپذیریم.
دکتر شهریاری گفت:در واقع رفت و آمد و ارزشهایی که برای دانشگاهیان در مراوده با دانشگاه های بین المللی صورت میگیرد، باعث میشود که ارزش افزودهای از لحاظ علمی و سایر زمینه ها کسب کنند.
وی افزود: زمانیکه این شبکه ارتباطی درهم تنیده شود و گسترش پیدا کند، اتفاقی رخ میدهد که ما شاید نمیتوانستیم آن را رقم بزنیم. اگر ما حتی بر روی یک استاد هم تاثیرگذار باشیم، ذهن آن استاد گسترده میشود و گفتمان جدیدی را برای دانشجویان خود ایجاد میکند و به تجربههای شخصی دست می یابد.
دبیرکل مجمع تقریب گفت: مجمع جهانی تقریب برای این طرح زحمات بسیاری را کشیده است و ظرفیت های خوبی هم هست که بتوان آن را اجرایی کرد.چک لیستی در این زمینه تهیه شده است که به دانشگاه ها ارائه کردهایم و آهسته در این مسیر گام برداشتهایم تا به هدف نهایی خود دست یابیم.
وی افزود:باتوجه به آیین نامه جدیدی که به دانشگاه ها ابلاغ شده است، مجمع تقریب هم میتواند میزبان طرح های پژوهشی دانشگاه ها باشد. این مسئله باعث میشود، دانشگاهها و ارگان های دولتی همسو با یکدیگر قرار بگیرند.میخواهیم در این زمینه یک کار مستمر اثر بخش داشته باشیم.
مؤذنی، رئیس دانشگاه شیراز هم در این دیدار ضمن قدردانی از حضور دکتر شهریاری به تشریح آمار دانشجویان ایرانی و خارجی و فارغ التحصیلان دانشگاه شیراز در مقاطع مختلف، آمار پایاننامهها و ... پرداخت و گفت: ما در این دانشگاه در 90 رشته تحصیلی دانشجو داریم.
مؤذنی تصریح کرد:موضوع کرامت انسانی بین الادیانی به حساب میآید و همه نخبگان میتوانند در این زمینه پا در میدان بگذارند و مشارکت داشته باشند.
وی در ادامه برای همکاری این دانشگاه با مجمع تقریب اعلام آمادگی و از تلاشهای مجمع تقریب در جهان اسلام قدردانی کرد و گفت: جهان اسلام ظرفیت عظیمی دارد که به خوبی از آن استفاده نمیشود و اهمیت مجمع تقریب در این زمینه بیشتر مشخص میشود.